Business Spiritualiteit in het leven

Voorkant boek PdB

Nu de economie slechter is, verleggen mensen hun focus. Mensen richten zich meer op andere zaken dan alleen op het zakendoen en de markt. Voor velen worden geld en ander tastbaar bezit minder belangrijk. Het is er ook minder. Het jezelf zijn, dichter bij jezelf en in je eigen kracht komen te staan wordt meer en meer belangrijk. Men richt zich meer op de vragen: wie ben ik nu eigenlijk en, misschien nog wel belangrijker, ben ik wie ik wil zijn?

Is dat een trend door de gehele markt heen of is het alleen bij bepaalde mensen die zo zijn? Ik zie dat het ook steeds meer in het harde zakenleven een rol speelt. Steeds meer mensen gebruiken spiritualiteit en leven vanuit hun intuïtie. Er zijn zelfs bekende zakenvrouwen die zich heel bewust zijn van spiritualiteit en dit dan ook gebruiken om hier hun steun en advies uit te krijgen. Ze gaan zelfs een stapje verder en raadplegen allerlei mediums om dichter bij hun gevoel te komen. Want doordat de harde zakenwereld zo gericht is op rationele kennis raakt men verwijderd van het gevoel. Wat voel je nou met je hart, en niet met je hoofd in je beroep en je werkomgeving? Dat is een van de vragen in Business Spiritualiteit.

We zien dit ook bij Nyenrode terugkomen in opleidingen. Business Spiritualiteit wordt steeds meer opgenomen in de curriculums van de verschillende programma’s. Het is misschien niet direct te herkennen als Business Spiritualiteit omdat het niet deze titel draagt, maar het is het feitelijk wel. Het je bewust zijn van je eigen gedrag, zoals hierboven werd benoemd. Hoe doe je dingen en, misschien nog wel belangrijker, hoe doe je dingen niet? Bijvoorbeeld een accountant die in zijn eigen kracht staat zal minder vatbaar zijn voor handelingen die tegen zijn principes ingaan.

Een belangrijk onderdeel thema in de Business Spiritualiteit is het geven en nemen. In deze wereld zijn er veel mensen die alleen maar nemen. Maar er zijn ook mensen die vooral geven. Denk aan de Greenpeace-activisten die met gevaar voor hun eigen leven vechten voor een beter milieu. Een wereld met alleen maar mensen die nemen, wordt wel een erg egoïstische wereld. Het is belangrijk dat het geven en nemen in balans is. Een mens die geeft, is mooier dan een mens die alleen maar neemt. Maar hoe zorg je dat mensen niet alleen maar nemen maar ook geven? Hoe komt hier balans in? Door mensen een spiegel voor te houden? Ze te laten zien wat ze doen en wat ze niet doen. Door het te weten kun je jezelf veranderen. Hiervoor heb je mensen nodig die durven op te staan en durven te zeggen wat ze denken. Een van deze mensen is Paul de Blot.

Het is indrukwekkend om te horen of te lezen wat Paul in zijn leven allemaal heeft meegemaakt en hoe hij door bij zichzelf te blijven toch steeds weer opkrabbelt. Hij verdrinkt bijna en toch overleeft hij het. Hij zit in de dodencel en geeft bijna de moed op, maar door een klopsignaal van een man die in de cel naast hem zit, put hij toch weer hoop en besluit te strijden. En zie hier: 89 jaar oud en hij geeft nog steeds colleges op Nyenrode. Hij gaat weliswaar met emeritaat maar is toch zeker niet van plan om te stoppen. Paul geeft zijn hele leven om andere mensen. Maar hij zegt wel ‘de liefde moet wel van twee kanten komen’. Oftewel geven en nemen moeten in balans zijn. Je kunt niet alleen maar nemen, je zult ook moeten geven en andersom.

Wie veel geeft, krijgt ook veel terug. Maar pas op dat de balans niet zoek raakt. Want als je alleen maar geeft, raakt je energie op een bepaald moment uitgeput. Bewaak je grenzen en ga daar niet overheen.

Het is mooi om te zien dat, wanneer Paul optreedt in programma’s, mensen al snel in vervoering raken van zijn verhaal. Mensen zijn in het begin nog sceptisch maar hangen na vijf minuten aan zijn lippen. Sommige mensen zullen misschien wel gedacht hebben: kan een man op leeftijd mij nog wel een boeiend verhaal vertellen of is het alleen maar, oneerbiedig gezegd, gezemel? Nee, hij boeit nog steeds mensen met zijn levensverhaal en met zijn verhaal over geven en nemen. Wat zou de wereld mooi zijn als we gewoon eens meer stil zouden staan bij wat we doen of wat we niet doen! Ons meer bewust zijn van hoe wij in dit leven staan. Nemen we niet te veel? Geven we niet te weinig? Is het in balans? Misschien is het wel verstandig om hier regelmatig eens over na te denken. En dan niet alleen met je hoofd, ook met je hart.

Even terugkomend op het begin van dit artikel. De colleges op Nyenrode. Nu Paul de Blot met emeritaat gaat, is het van belang dat zijn gedachtengoed niet verloren gaat. Dat er mensen zijn die in zijn gedachtengoed verder gaan. Maar Paul zal natuurlijk niet stoppen, want hij is immers voor het leven benoemd. Hij heeft zijn ‘levensmissie’ nog niet volbracht. Business Spiritualiteit moet verankerd blijven in de programma’s. Zodat de mensen het belang blijven zien van leven uit je hart en niet alleen vanuit je hoofd. Het belang blijven zien van geluk en passie en niet alleen van geld en status. Het belang blijven zien van geven en nemen. Oftewel hoe dichter je bij jezelf bent, hoe krachtiger je in deze wereld staat en hoe eenvoudiger het is om in dit leven te ‘overleven’.

Claudia Bergman is Personal Assistant van de Dean, Leen Paape, van Nyenrode Business Universiteit.

Leave a comment